Svátek sv. Anežky České – patronky našeho oddílu

2. března jsme slavili svátek naší patronky svaté Anežky.

* 20. ledna 1211

† 2. března 1282

Narodila se rodičům Konstancii Uherské a Přemyslu Otakaru I.

Od třech let studovala v cisterciáckém klášteře v Třebnici, později u premonstrátek v Doksan, kde získala rozsáhlé vzdělání.

            V mládí byla několikrát zasnoubena s bohatými syny okolních panovníků. (se slezským princem Konrádem, s Jindřichem VII. ,s císařem Fridrichem II…).

            Anežka se však rozhodla pro duchovní život. Společně se svým bratrem Václavem založila roku 1232 v Praze na Starém Městě  špitál, později Rytířský řád křižovníků s červenou hvězdou.

Později založila klášter Na Františku“, nový podvojný klášter žen a mužů řehole sv. Františka, později nazývaných klarisky a minorité. Stavbu osobně vedla a klariskám se stala první představenou.

            Roku 1237 se Anežka neúspěšně pokusila o ustavení vlastního řádu, založeného na přísném dodržování řádových regulí františkánského řádu. V roce 1238 se postavení abatyše i titulu vzdala, úřad zůstal neobsazen až do její smrti. Po zbytek života se nechala titulovat jako starší sestra. Anežka Přemyslovna sama usilovala o osobní a nezištnou svatost s pokorou a láskou ve službě nemocným, chudým i spolusestrám. Kromě toho tato vysoce vzdělaná a moudrá žena psala a četla v češtině, latině, němčině a italštině. Dopisovala si se svatou Klárou, ačkoliv se s ní osobně nikdy nesetkala.

            Teprve roku 1874 byla Anežka papežem bl. Piem IX. prohlášena za blahoslavenou. Po dalším úsilí ji 12. listopadu 1989 papež sv. Jan Pavel II. svatořečil.

            Zajímavé je, že se po staletí tradovala předpověď, že „Až bude Anežka Česká svatořečena, zavládne v českých zemích svoboda“. A pět dní po jejím svatořečení započala Sametová revoluce.

            Stálá expozice věnovaná životu a dílu sv. Anežky České se nachází v Muzeu Karlova mostu.

Svatá Anežko, oroduj za nás. Máme tě rádi. Tvoji Truhlíci. Přimlouvej se za konec válek.